Isnin, 20 April 2015

Assalamualaikum w.b.t
Hai semuanya!Lama dah tak berjumpa.Naik berdebu blog ni dah.Okey back to the story.Title macam nak gempak je kan?Hari miera sibuk google panduan untuk hantar manuskrip.Nak jana ilmu kenalah usaha lebih kan?Usaha Tangga kejayaan. Hai,susahnya nak jadi penulis kan?Ada penulis dah siap manuskrip.Dah hantar,tapi feedback merendahkan semangatnya.Automatik!Miera pon rasa takut nak hantar manuskrip.

Eh,cik Miera,balik pada soul la!Jangan takut berdepan dugaan. Kalau dapat feedback negative tu nampaknya,kena tambah usaha lagi pada manuskrip.Perbaiki.Jangan give up.Tapi kalau dapat positif feedback jangan lupa Alhamdulillah.Syukur lah usaha selama ni dapat ganjarannya.Ehem,pandai cakap je kan cik Miera ni?Tapi betullah syukur!

Tak dinafikan,susah sebenarnya nak jadi penulis.Nak fikir idea,nak fikir genre,nak fikir plot,nak fikir ayat perkembangan.Macam-macam benda nak fikir.Tu yang sampai dah separuh jalan cerita terus give up. Ada yang sampai setahun,baru nak sambung balik.Aduh!Memang stress.(Cik Miera lah tu!)Tapi,cik kuatkan semangat.Usaha,berdoa dan tawakal.Tanamkan dalam hati "AKU NAK JADI NOVELIST". Tak lupa juga kaki supporter.Family semua,kawan-kawan dan kawan beetalk kita,en yuz namanya.Siap bagi idea lagi.Tak lupa juga pada Kak Alidah Jusoh yang bagi support sudi nilai skrip kita kat blog walaupun masa tu baru nak berjinak sampai bab 3 novel Hani Humairah.(Maaf kak,novel tu dah berabuk.Sekarang baru mula balik).Sebab kak Alidah tu la semangat kita bertambah kuat nak siapkan cita.

Opss,sebelum Cik Miera tutup kisah Cik nak bagi tips kat kengkawan kat luar sana kalau nak korang punya cerita orang baca jangan lupa hantar manuskrip anda pada Penulisan 2U dan Novel Melayu Kreatif.
Tak pun kalau nak ada Blog,jangan lupa Share kisah korang pada group FB.Confirm meletop-letop orang komen.

Otey,See ya!




0 ulasan:

Channel Tulisan Sepi

Channel Tulisan Sepi
Tulisan Sepi dijanakan oleh Eira Azmira. Mengumpulkan puisi cinta yang membelai jiwa. Nak join? Klik sahaja sini.

Traffic Feed

Blogroll

Chiaseed_Butterfly

Popular Posts